Penkkipunnerruksen juniorien, veteraanien ja SIU:n SM-kisat, Pietarsaari 5.-6.2.2011

Suomalaisen voimailu-urheilun kuumana paikkana toimi viime viikonloppuna Pietarsaaren uusi Jeppis Gym, jossa järjestettiin tämän vuoden penkkipunnerruksen kansallinen huipputapahtuma junnujen ja vetskujen osalta.  Kisat olivat kaksipäiväiset ja niihin oli ilmoittautunut 235 urheilijaa ympäri Suomen. SM-kisoissa myös laitettiin ensimmäistä kertaa tositestiin uudet vuoden alusta voimaan tulleet sarjajaot,  joten Suomenennätykset menivät uusiksi lähes joka sarjassa.

Kajaanin Kuohulla osanotto kevään arvokisoihin paranee vuosi vuodelta. Tänä vuonna kisoihin oli ilmottautunut Suke Huovinen, Aira Knutars, Juho Pyykkönen, Jaakko Kemppainen ja Adibullah Saifi. Joukkue kuitenkin pieneni neljään, kun Jaakolla nousi lauantai aamuna korkea kuume, joka esti nuorukaisen osallistumisen.

Kuohulaisten urakan aloitti lauantaina Iistä kotoisin oleva Kuohulainen, Suke Huovinen sarjassa M50 93kg. Tilastotulosten perusteella kultamitali menisi ilman epäonnistumisia Tapanilan Erän Juhani Lindholmille, mutta muut mitalit olivat vielä auki. Ensimmäisellä nostokierroksella mentiin kisaan sisään 130kg:n työnnöllä. Takaa kaverit aloittivat huomattavasti pienemmillä painoilla, mutta Kuopion painonnostajien Tapani Puhakka nousi toiselle kierroksella haastamaan Kuohulaisen 135kg:n toista yritystä. Kuopion miehestä ei kuitenkaan tänään ollut haastajaksi ja Suke nappasi toisellaan 135kg ja kolmannellaan vielä SM-hopean varmistukseksi 140kg.

Sunnuntaipäivänä olivat vuorossa loput Kuohulaiset. Aamukisassa N50 52kg nostanut Aira Knutars oli loistokunnossa ja tiukat ennakkoasetelmat Ylöjärven Ryhdin Vuokko Viitasaaren ja Helsingin PoliisiVoimailijoiden Irmeli Vaulakorven kanssa lupasivat herkullista kisaa. Airalla oli kolmikon kevyimpänä nostajana etu, joten hänelle tasatulos riittäisi. Taktiikkana oli siis koko ajan seurata muita nostajia ja tehdä sama tulos kärkihaastajan kanssa. Tätä taktiikkaa toteutettiinkin orjallisesti läpi kisan ja se tuotti Airalle mestaruuden Suomenennätystuloksella 78kg. Airan suoritus ei ollut pelkästään taktiikkapelin varassa, vaan varoja jäi vielä muutamia kiloja, kun kilpasisarien viimeiset nostot olivat päivän ehdottomat maksimit.

Päiväkisassa oli juniorien vuoro. Ensimmäisessä ryhmässä Afganistanissa syntynyt Kajaanilainen Adibullah Saifi oli tulikasteessaan SM-kisalavalla. Adibin sarjaan M17 53kg oli ilmoittautunt vain yksi haastaja: Pietarsaaren Jeppis Power 2000:ta edustava Juuso Kemppainen. Vain vajaat 49kg painanut Saifi varmisti mestaruutensa jo avausraudallaan 65kg. Toisellaan Kuohulainen kaunisteli Suomenmestaruustuloksen ja Suomenennätyksen 70kg:hen ja vaikka viimeinen yritys 77,5kg:stä jäi vielä välille, voidaan ensikertalaiselle antaa täysi kymppi suorituksestaan.

Toisessa ryhmässä nostanut Juho Pyykkönen taisteli sarjassa M17 74kg tuulimyllyjä vastaan. Sarjaan osallistui peräti 8 nostajaa ja vuotta vanhemmat pojat olivat naputelleet edellisvuonna niin kovia tilastotuloksia, että Juhon kanssa keskityttiin enemmän kisaamaan -95 syntyneitä ja omia ennätystuloksia vastaan. Omat ennätykset oikenivatkin toisella 92,5kg:n punnerruksella ja viimeisellä 97,5kg:n yrityksellä koitettiin vielä sijoitusta parantaa pykälällä. Tällä kertaa rauta kuitenkin painoi vielä vähän liikaa ja Juhon sijoitukseksi jäi seitsemäs. Ensi vuotta varten kuitenkin päästään maukkaisiin asetelmiin nostamaan tuttuja kilpakumppaneita vastaan, joista kovinkin jäi vain 10kg:n päähän.

Kainuulaista väriä päivään toi myös Sotkamon Visan juniorit, Ville Niskanen, Hannu Oikarinen ja Joni Niskanen. Joni nosti hopealle sarjassa M17 59kg ja Hannu pronssille sarjassa M17 93kg.

Kolme mitalia, kaksi mestaruutta. Siinä Kuohulaisten saldo näistä kinkereistä. Jeppis Gym toimi loistavana kisapaikkana ja järjestäjät tekivät hommansa hienosti. Juniorien määrässä on tapahtunut viime vuoteen nähden valtava nousu. Varsinkin M17 sarjassa nostajia oli moninkertainen määrä. Voimaurheilun tulevaisuus näyttääkin näin turvatulta. Kajaanilaiset voimaurheilun tulevaisuudet Jaakko ja Juho ovat seuraavan kerran liekeissä 5.3, kun kauden päätavoite, Voimanoston juniorien SM-kisa, kisataan Pornaisissa.