Voimanoston kalottimaaottelu, Alta

Kalottimaat, Suomi, Ruotsi ja Norja, ottivat mittaa paremmuudestaan joukkuekisassa Altassa, Norjassa. Joukkueet olivat kuusihenkiset ja kussakin piti olla mukana yksi nainen, yksi sub-juniori ja yksi juniorinostaja. Juniorinostajan paikan tänä vuonna sai Kuohun Tarmo Lähdesmäki.

Kisa oli kova eikä draamaa puuttunut. Kun Suomen Jari Kyntäjä loukkasi jalkansa toisessa kyykyssään eikä pystynyt täysipainoisesti jatkamaan, näytti peli jo pelatulta, kunnes Ruotsin Adam Johansson jäi penkiltä ilman tulosta. Suomen joukkueen muuten tasainen suoritus ei kuitenkaan riittänyt ja kakkoseksi jäätiin reilun neljänkymmenen pisteen erolla Ruotsiin. Norjalaiset vastaavasti jäivät Suomen taakse reilun kolmenkymmenen pisteen erolla. Kisan paras nostaja oli tuore nuorten MM-hopeamitalsti Petteri Keränen, joka ainoana nostajana ylitti 500 pisteen rajan.

Kaikki tulokset

Tarmon matkakertomus

Kisareissua edeltävä viikko oli, kuten normaalisti ennen isoja kisoja, hermoja raastavaa odottamista. Rautoihin oli jo palava halu päästä käsiksi, koska kunto tuntui hyvältä. Muutenkin jännitti niin kauas lähteä lähes tuntemattomalla porukalla, kun vielä oltiin siitä harvinaisessa tilanteessa, että Topi ei ollut lähdössä mukaan. Oma velipoika Jaakko onneksi oli lähdössä tsemppaamaan ja huoltamaan.

Perjantai kuitenkin tuli ja matkaan päästiin. Ensin ajettiin seitsemisen tuntia omalla autolla Ylitorniolle, josta sitten lähdettiin porukalla pikkubussilla Norjaa kohti. Seurueen jäsenet, nostajat ja huoltajat, tulivat pian tutuksi ja pitkä kahdeksan tunnin ajomatka jäämeren rannalle sujui aika kivuttomasti. Ilta yhdeltätoista sitten päästiin hotelli Ricaan, jossa ei pitkän päivän jälkeen unta tarvinnut paljoa houkutella.

Kisapäivänä hyvän aamupalan jälkeen paineltiin kisapaikalle, joka oli noin kilometrin päässä hotellilta. Punnituksen jälkeen päästiin vihdoin valmistautumaan kyykkyyn. Tarkoituksena minulla oli ottaa tosi varmat aloitusraudat. 200kg kyykystä, 150kg penkistä ja 200kg maastavedosta. Olihan kyse joukkuekisasta ja olisi ollut noloa jäädä ilman tulosta. Aloitusraudat ja toiseen yritykseen lastatut 220kg tulivat ongelmitta ylös. Toisen kierroksen lopussa tunnelmaa latisti Jarin loukkaantuminen 270 kilon yrityksessään. Kolmanteen yritykseen oltiin päätetty lastata ennätysraudat 230kg, jota en ollut ennen edes niskassa käyttänyt. Ei muuta kun polvisiteet tiukalle ja murinalla tankoon kiinni, romut ylös ja ennätys uudelle kymmenluvulle.

Kyykyn jälkeen johdimme kisaa, mutta ei vielä tiedetty, pystyisikö Kyntäjä penkkaamaan saati sitten vetämään mitään. Penkille oltiin valmennusjohdon (Topin) kanssa sovittu, että otetaan vanhalla löysällä penkkipaidalla varma tulos eikä oteta riskejä. Aloituspainot 150kg olivat tosi kevyen tuntuiset, joten Jaken kanssa tehtiin kunnianhimoinen suunnitelma. Otetaan toisella 157,5kg ja sitten laitetaan uudempi tiukka paita päälle ja lastataan ennätysraudat tankoon. Toisen noston aikana ilmeisesti kuitenkin mietin jo sitä kolmatta enkä keskittynyt kunnolla. 157,5kg oli kevyt, mutta nostin takapuolta hylsyn arvoisesti. Pettymys oli suuri ja viimeiseen nostoon lastattuihin 160 kiloon en kunnolla saanut itseäni kasattua ja nosto meni kaikin puolin pieleen. Tulos siis vaatimaton 150kg. Hyvät uutiset olivat kuitenkin, että vain 100 kilolla aloittanut Kyntäjä nappasi viimeisellään 180kg ja Ruotsin Johansson jäi ilman tulosta. Oltiin yhä johdossa!

Penkkitulos harmitti valtavasti, mutta kun sain tiedon, että johdimme kisaa yhä, sain itseni sytytettyä ja tokaisin Jakelle, että nyt ruvetaan vetämään maasta! Reidet kuitenkin tuntuivat tosi kipeiltä jo lämmittelynostoissa ja 200kg:n aloituspainot tuntuivat ihan sopivilta. 200kg nousikin yllättävän kevyesti ja huojentuneena lastattiin toiseen nostoon 215kg – Sama rauta, joilla nuorten SM-kisoissa jäätiin ilman tulosta. Taas kovalla sykkeellä lavalle ja nosto tosi kevyen tuntuinen. Siinä sitä sitten arvottiin Jaken kanssa, mitä kolmanteen lastattaisiin. Päätettiin tyytyä 225kg:hen, eikä riskeerata joukkuekisassa sen isommilla painoilla. Liekkö syynä joukkueen ja yleisön tuki vai napsahtiko joku Lähdesmäen pääkopassa, kun 225kg nousi maasta todella kevyesti. Neljättä nostoa ei voimanostossa valitettavasti saa ja ennätys parani tällä kertaa vain viidellä kilolla. Kyntäjäkin veti ”yllättävän hyvin noinkin huonolla tekniikalla” jalat suorana 190 kiloa.

Kaiken kaikkiaan voidaan jossitella, että jos kaikki Suomalaiset olisivat 15 kilolla parantaneet yhteistulostaan, oltaisiin voitettu Ruotsalaiset. Kuitenkin Suomalaiset tekivät kaikki hyvät suoritukset ja ennätyksiä tehtiin paljon. Kisojen jälkeen saunottiin ja osallistuttiin päätösjuhlaan, jossa syötiin ja seurusteltiin hyvässä yhteishengessä naapurimaiden edustajien kanssa. Sunnuntaina sitten oli edessä enää pitkä kotimatka ja ensimmäinen, mutta ei varmasti viimeinen ulkomaan kisareissu oli onnistuneesti takanapäin.

Kommentit on suljettu.

Uutisia