Syyskuun Power-Cup 2014

Syyskuun Power-cup – klassinen voimanostokisa järjestettiin tällä nimellä ja muodolla toista kertaa ammattiopiston liikuntasalissa 6.9. Samaan aikaan syksystä on parina vuonna näitä ennen järjestetty pienemmät voimanoston salikisat, mutta kun sali alkoi käydä pieneksi kasvavalle osanottomäärälle, päätettiin kasvattaa tapahtumaa kaikilla rintamilla ja keksittiin sille nimi. Power-cup on käytössä myös lentopallotapahtumalle, mutta tuskin hekään sitä ensimmäisenä maailmassa ovat käyttäneet. Kai nyt power muutenkin viittaa enemmän powerlifting – lajiin kuin lentopalloiluun. Ideana oli järjestää syyskauden alkupuolelle laadukas iso voimanostotapahtuma, jossa nostajat on nostettu jalustalle.

Tämän vuoden syyskuun power-cup tapahtumaan osaa otti 30 nostajaa aina ensikertalaisista kansainvälisiin huippunostajiimme. Taso nousikin kansalliseksi kisaksi erittäin kovaksi ja nostajista seitsemän puhkaisi 700kg:n rajan ja varsinkin maastavedot olivat isojen miesten ryhmässä upeaa katsottavaa, kun mies toisensa jälkeen repi 300kg irti lattiasta. Uskaltaisin väittää, että vastaavaa ei ole koskaan ennen todistettu Kajaanissa.

Kisassa pokaalein palkittiin wilksin pistein viisi parasta miesnostajaa ja kolme parasta nais- ja juniorinostajaa. Lisäksi kovimmat wilksit tehnyt nostaja painatti nimensä Power-Cup kiertopalkintoon ja sai pokaalin kotiin vuodeksi.

AnniKyykky2Anni Ruotsalainen naisten mestariksi

Naisia kilpailussa oli mukana ilahduttavasti viisi. Kovimmasta tuloksesta vastasi Varpaisjärven Vireen Anni Ruotsalainen, joka paransi penkiltä N23 63kg sarjan Suomenennätystä 75kg:hen. Myös kyykyn ja yhteistuloksen ennätykset olivat lähellä ja varmaan loppuvuodesta vielä rikkoutuvat, jos sopiva kisa Annille löytyy. Voittotulos oli 305kg ja 329,55 wilksiä. Naisten loput pokaalit menivät Pajarin Puntin Mareille, kun Mari Hakulinen oli toinen wilksein 29 6,42 ja Mari Liimatainen kolmas wilksein 295,14.

Superjunnu Henry Kivilahti antoi vahvat näytöt

Tämän vuoden loppuun vielä junioreissa kilpaileva Oulun Power-Teamin Henry Kivilahti oli täysin omassa luokassaan juniorien sarjassa. Vasta toisissa kisoissaan nostanut Kivilahti pisti kyykyn ja yhteistuloksen M23 105kg sarjan ennätykset sellaisille lukemille, ettei niitä ihan hetkeen rikota. Kyykyssä uusi SE kirjataan 290kg, joka on siis vain 15 kiloa avoimen luokan SE:stä! Yhteistuloksen SE parani 760kg:n ja kun sillä irronneet wilksit 458,13 nostivat Henryn suoraan koko maan ranking kympiksi, ei voi kuin harmitella, ettei syntymävuosi ollut -92, ajatellen ensi vuoden Salon MM-kisoja!HenryVeto2

Vaikka Henry dominoi tämän vuoden juniorisarjaa, menivät myös kaksi muuta pokaalia erittäin koville nuorille. Kakkoseksi kisasi Napapiirin Voimailijoiden Ossi Sahlberg wilksein 415,34. Sahlbergin maastavedot eivät ole kauniita katsella, mutta voimaa nuorella miehellä on hurjasti. Niinpä M23 83kg sarjan Suomenennätys 275kg tuli hyväksytysti vedettyä ja yhteistulosta kertyi 620kg. Kolmoseksi kisasi vahvasti edustetun OPT:n Tenho Salo wilksein 371,18. Salon sijoituksen arvoa nostaa se, että hän oli suhteessa nuori nostaja kisassa.

Avoimessa luokassa SM-tason suorituksia

Ilmottautuneiden listaa tutkittaessa kisaan oli tulossa miesten rankingin top10:stä kolme ja lisäksi tusinan verran SM-mitalisteja. Tilastot eivät valehdelleet vaan avoimessa luokassa tehtiin hurjia tuloksia. Kisan kovimmat wilksit 483,99

kasasi superin suomenmestari, Haukiputaan Voimailijoiden Tero Seppänen. Seppänen paranteli kisan viimeisessä suorituksessa M +120kg sarjan maastavedon SE-lukemiaan 330,5kg:n ja varmisti kokonaiskisan voittonsa ennen kaikkea kovalla 240kg:n penkkipunnerruksellaan.

TeroVeto5

Myös kisan kakkonen oli avoimen luokan Suomenmestari, Oulun Power-Teamin Mikko Ronkainen, joka on SM-kisojen jälkeen pudottanut painoaan M93 sarjasta M83 sarjaan. Painonpudotus luonnollisesti vaikutti tulokseen, mutta tehdyt 466,89 wilksit olivat lähes samat, kuin SM-kisoissa M93 sarjassa. Ronkainen paukutti heti uudet SE lukemat 243kg kyykyssä ja 698kg yhteistuloksessa ja antoi siten myrskyvaroituksen tammikuun SM-kisoja ajatellen!

Ronkaisen pitkäaikainen kilpakaveri, Kuopion Painonnostajien Jyrki Koivisto antoi puolestaan oman varoituksensa M93 sarjaan uudella ennätyksellään 715kg ja ilmoittautui näin tukevasti M93 sarjan mestaruustaistoon. Koivisto kokosi tuloksellaan 449,59 wilksiä ja sijoittui sillä Power-Cupin kolmanneksi.

Nelos- ja vitossijat menivät isoille miehille, Juankosken Punnerruksen Jari Saariolle ja Haukiputaan Voimailijoiden Jarmo Räinälle, joista molemmat huudattivat ammattiopiston salia viimeisten kierrosten yli 300kg:n maastavetosuorituksillaan. Tällä kertaa nelossijan vei Saario 445,04 wiksillään ja viitossijan Räinä 435,68 wilksillään, jolla hiuksenhienosti pisteen erolla pudotettiin viime vuoden mestari, Kiimingin Urheilijoiden Ville Vahtola kokonaan pyttykerhon ulkopuolelle.

Kisat nostajilta nostajille

Syyskuun Power-cup voimanostokisaa pyritään kehittämään vuosi vuodelta ja joka syksy pyritään kisaan lisäämään jotain uutta tai tekemään vanhaa yhä paremmin. Kisaorganisaatio koostuu itse aktiivisesti harjoittelevasta ja kisaavasta porukasta, jossa on tekemisen ja kehittymisen meininki. Tänä vuonna saatiin live-lähetykset toimimaan ja videot koko kisasta on tallennettu YouTubeen. Mukana oli myös ammattivalokuvaaja, jonka otoksia voi paitsi katsella netistä, myös tilata itselleen julisteeksi tekemistä ajatellen.

Mainittakoon vielä, että hallitsevalta mestarilta ei oteta osanottomaksua, kun hän saapuu ensi vuonna puolustamaan pokaaliaan. Se, löytyykö Tero Seppäselle haastajaa tästä valtakunnasta, jää ensi syksynä nähtäväksi!