Klassisen voimanoston SM-kisat, Sotkamo 1.-3.3.2013

Kajaanin Kuohusta Sotkamon klassisen voimanoston SM-kisoihin osallistui vuosituhannen isoin, yhdeksänhenkinen, joukkue. Perjantaina nostaneissa yli 60-vuotiaissa veteraaneissa ei Kuohulaisiä tänä vuonna nähty, mutta nuorempia veteraaneja lauantaina ja varsinkin juniorinostajia sunnuntaina senkin edestä.

Veteraanit niukasti ulos mitaleilta

Anteron vetoLauantaina kisassa Kuohua edustivat sarjan M50 83kg Antero Juntunen, M40 83kg Vesa Kovalainen ja M40 93kg Pentti Räisänen. Edeltävänä viikonloppuna voimanoston Suomenmestaruuden voittanut Antero Juntunen ei ollut kunnolla palautunut, mutta paransi silti yhteistulosennätystään kymmenellä kilolla. Tulos riitti kovassa sarjassa neljänneksi.

Vuoden comebackistä vastasi Vesa Kovalainen, joka edusti Kuohua penkkipunnertajana vielä 90-luvulla, kunnes olkapäävaivojen takia joutui päättämään ensimmäisen nostouransa. Nyt klassisesta voimanostosta innostunut Kovalainen kunnostautuikin etenkin kyykyssä ja maastavedossa. Päätöslajissa Kovalainen näytti jo olevan mitalivauhdissa, kunnes 230kg:n veto lipesi käsistä ja Pietarsaaren voimailijoiden Mika Granbacka onnistui viimeisellä vedollaan. Kovalaisenkin sijoitus jäi siis tasatuloksella painavampana neljänneksi.

Pentti Räisäsellä sattui vaisu päivä Sotkamossa ja ennätystuloksista jäätiin joka lajissa kymmenkunta kiloa. Sisukas Suomussalmelainen kuitenkin pääsi taistelemaan nelossijasta viimeiseen vetoon asti ja ei jäänyt muita lauantaimiehiä heikommaksi sijoittuen sarjassaan neljänneksi.

Heikkinen, Okuloff ja Moilanen mitaleille

Juniorit kisasivat sunnuntaina ja Kuohua edustivat M17 66kg sarjassa Aleksi Meriläinen, M17 74kg sarjassa Peetu Heikkinen, M17 83kg sarjassa Antti Okuloff ja Joni Moilanen, M20 66kg sarjassa Antti Kaipainen ja M20 83kg sarjassa Olli Törrönen

Aamukisan ensimmäisessä ryhmässä nostamaan pääsi ensimmäisiin SM-kisoihinsa Aleksi Meriläinen. Kaikissa lajeissa ennätyksensä tehnyt Meriläinen sijoittui kuitenkin mitalisijojen ulkopuolelle neljänneksi. Aleksilla oli myös epäonnea maastavedoissa, kun viimeinen nosto päättyi tuskallisesti jalan livetessä levypainojen alle. Tilanteesta kuitenkin selvittiin ilman sen suurempia loukkaantumisia ja seuraavat nostajat tiesivät kostuttaa vetotossun pohjat ennen lavalle menoa.

Toisessa ryhmässä olikin huoltajalla kiirettä, kun loput kuohun M17 juniorit olivat kisavuorossa. Joni Moilanen ja Antti Okuloff kisasivat samassa sarjassa ja parivaljakosta pidemmän korren ja hopeamitalin vei tällä kertaa Antti kovempana maastavetäjänä jättäen Jonin pronssille. Kaksikkosta molemmat rikkoivat ensimmäisissä SM-kisoissaan kaikkien lajien ennätyksensä ja heidän väliinsä jäi 30 kiloa Okuloffin hyväksi.

Peetu Heikkinen kävi kovan mitalitaistelun vuotta vanhempia haastajia vastaan. Kyykyn ja penkin jälkeen Peetu oli hopeasijalla olevaa Kokemäen Jesse Ahvenkoskea 12,5 kiloa perässä, mutta tasatuloksella kevyempi Peetu olisi parempi. Niinpä, kun Ahvenkoski veti viimeisellään 172,5kg, kävi vasta 15-vuotias Kuohun Heikkinen vetämässä hurjat ennätysrautansa 185kg ottaen ensimmäisen, hopeisen, arvokisamitalinsa.

M20 sarjaan siirtyneet Antti Kaipainen ja Olli Törrönen kisasivat taas itseään reilusti vanhempia vastaan, mutta tekivät molemmat ennätystuloksillaan kelpo kisan. Varsinkin Kaipainen oli kovasti kehittyneellä maastavedollaan hätyyttelemässä pronssimitalia viimeisellä 155kg:n vedollaan, jonka tuomarit hylkäsivät reisikannatuksena. Antin sijoitukseksi siis Kuohulaisille kovin tuttu neljäs sija. Olli Törrönen teki rutiinisuorituksen parantaen penkkiennätystään ja oli sillä kovassa sarjassa vasta kuudes.

Isäntäseuran menestystä ja talkoovoimaa

Järjestävän seuran, Sotkamon-Visan, nostajista osa oli jättäytyt kisatoimitsijoiksi, mutta Visalaiset osallistuivat myös koitokseen neljän nostajan voimin. Krista Määttä voitti sarjan N20 57kg tuloksella 270kg ja Leo Leppävuori otta sarjassa M20 74kg pronssia tuloksella 430kg.

Urheilijoiden lisäksi koko Sotkamon Visan kisaorganisaatio onnistui luomaan hienon voimailutapahtuman. Kaikenkaikkiaan tuhatkunta talkootyötuntia vaatinut SM-kisa oli hyvin järjestetty. Lämmittelypaikkoja oli runsaasti ja kilpailutilannetta oli helppo seurata lämmittelypuolelta. Myös netissä näkynyt live-lähetys toimi ja kotijoukot pystyivät seuraamaan nostoja ja kisojen etenemistä.

Klassinen voimanosto on viimeistään tänä keväänä lyönyt perinteisen varustenostamisen laudalta. Sotkamoon oli ilmottautunut 182 nostajaa, kun varustevoimanoston kaikkiin sarjoihin osallistui tänä vuonna 130 nostajaa. Avoimen luokan klassisen voimanoston SM-kisat järjestetään vielä Helsingissä ensi viikonloppuna ja sinne nostajia on ilmottautunut 94 nostajaa. Kyseisissä kisoissa Helsingissä Kajaanin Kuohua edustaa Tarmo Lähdesmäki.