Syyskuun Power-Cup / Klassisen voimanoston TUL:n mestaruuskisat, 7.9.2013 Kajaani

Kajaanin Kuohun voimailujaostolla on ollut jo muutaman vuoden ajan tapana järjestää klassiset voimanostokisat alkusyksystä. Voimailujaostolla on visio vuodeksi 2018 hakea jotain arvokisoja, joten harjoittelun vuoksi päätettiin tänä vuonna antaa kisoille nimi ja järjestää ne isommin kiertopalkintoineen SM-kisojen tasoisissa puitteissa ja kaikilla herkuilla. Loppukeväästä TUL:n voimailujaosto tarjosi Kuohulle myös TUL:n mestaruuskisaa, jonka seura otti järjestettäväkseen Syyskuun Power-Cupin yhteyteen, joten kisoihin saatiin vielä lisää panosta. Kisapaikkakin oli voimailutapahtumalle uusi, kun salikisat eivät tulleet kysymykseen ja tuttu Kajaani-halli oli varattu. Kisapaikaksi valittiin ammattiopiston iso sali, joka osoittautui erittäin toimivaksi voimainkoitoksen näyttämöksi.

Aleksi Meriläinen kyykkäsi ennätyksensä, 105kg (kuv. Aki Räisänen)

Kuohun juniorit TUL:n mestaruuksiin

Kuohulaiset olivat etenkin junioripuolella hyvin edustettuina ja saldona oli neljä TUL:n mestaruutta. Kilpailua ei sarjoihin tänä vuonna ollut, mutta Kuohun juniorit tekivät lähes kaikki omat ennätyksensä joka lajissa.

Konsta Sievänen oli ensimmäisissä voimanostokisoissaan vaikeuksissa kyykkyjen kanssa, mutta sai lopulta tuloksen ja loppukisa sujui paremmin. Konstalle tulokseksi 270kg, mistä on hyvä lähteä parantamaan.

Aleksi Meriläinen paukutti itsensä uudelle sataluvulle ennätyskyykyn ja maastavedon turvin. Yhteistulosennätys parani lähes 50 kiloa ja kirjataan nyt 317,5kg

Antti Kaipainen loukkasi viimeistelyharjoituksissa olkapäätään, joten varsinkin penkit ja maastavedot piti ottaa varovasti. Yhteistulos kuitenkin ennätyksen tuntumaan 325kg.

Peetu Heikkinen oli päivän paras Kuohulainen huimalla 470kg:n yhteistuloksella, joka syntyi kovilla kyykyn ja maastavedon ennätyksillä 165kg ja 210kg. Heikkinen kilpailee vielä ensi vuoden M17 ikäluokassa ja kevään SM-kisoissa odotukset ovat korkealla.

TUL:n mitaleista kova taisto avoimessa luokassa

Avoimessa luokassa osanotto oli keskitettyä ja suuremmassa osassa sarjoja ei ollut nostajia. 66kg, 93kg ja 105kg sarjoissa sen sijaan oli reilusti kilpailijoita, joten TUL:n mitaleista käytiin arvonsa mukaisia taisteluita.

66kg sarjassa mukana oli Kuohun Mohammed Ibrahim ja Aavasaksan Kisan Henri Kyntäjä. Ibrahim johti kisaa ennen maastavetoja, mutta Kyntäjä varmisti selvästi paremmalla vedollaan mestaruuden heti avauskierroksella. Mohammedin ensimmäisissä voimanostokisoissa kuitenkin hyvä tulos 385kg.

93kg sarjassa nostajia oli 6 ja kovin taisto mitaleista käytiin Napapiirin Voimailijoiden Mikko Rautavirran, Aavasaksan Kisan Hannu Hyrkäksen ja Kuopion Painonnostajien Samuli Kokkarisen välillä. Kovin penkkaaja, Hyrkäs, johti kisaa penkkien jälkeen, mutta kuten yleensä, mitalitaistelu alkaa, kun tanko lasketaan lattialle. Kovin vetäjä, Mikko Rautavirta, vei lopulta mestaruuden tuloksella 655kg. Viimeisellä kierroksella Hyrkäs joutui taipumaan vetokisassa myös Kokkariselle ja mitalistit olivat selvillä. Kisan ainut Sotkamon Visalainen, Timo Salminen, sijoittui sarjan viidenneksi tuloksella 580kg.

105kg sarjassa osanottajia oli 5 nostajaa, joista yksi oli ylitse muiden. Kisan ainoa avoimen luokan SM-mitalisti, Kiimingin urheilijoiden Ville Vahtola, teki ainoana urheilijana kisassa yli 700kg:n raudat ja yhteistuloksen 730kg, jolla muut jäivät kauas taakse. Hopeasta käytiin tiukka kamppailu Kuopion Painonnostajien Tuomas Lukkarin ja Kiimingin Urheilijoiden Markus Vilppolan välillä, joka ratkesi vasta maastavedoissa, joissa Lukkari oli vahvempi. Hopeaa siis Kuopioon tuloksella 640kg.

Vahtola vei Power-Cupin

Ville Vahtola veti kisan isoimmat raudat, 302,5kg (kuv. Pentti Vahtola)

TUL:n mestaruusmitalien lisäksi kisassa palkittiin parhaita naisia, miehiä, junioreita ja veteraaneja. Kisan paras naisnostaja oli Kuopion Painonnostajien Maiju Sutinen 271,71:llä wilksillään. Paras juniorinostaja oli Napapiirin Voimailijoiden Ossi Sahlberg 400,16 wilksin pisteellä. Ossi paranteli 262,5kg:n maastavedollaan myös sarjansa Suomenennätystä. Myös yhteistulos 592,5kg oli SE. Paras veteraaninostaja (M50 ja vanhemmat) oli Oulaisten Voimailijat 86:sta edustava Aarne Laurila 297,85 pisteellä.

Power-Cup – kiertopalkinto matkasi siis parhaat wilksit tehneelle urheilijalle ja jo heti ensimmäisenä vuotena siihen kaiverretaan erittäin kovat wilksit. Kiimingin Urheilijoiden Ville Vahtola teki kisan parhaana 437,93 pistettä, jolla tässä vaiheessa kautta ollaan Suomen rankingissä 13. Pokaali matkaa siis vuodeksi yhdelle Suomen kärkinostajista. Vahtolalle kotiinviemisiksi kiertopalkinnon lisäksi myös parhaan miesnostajan pokaali. Hallitsevalle mestarille luvattiin myös korvata ensi vuoden tapahtumaan matkat ja osanottomaksu, joten on paljon mahdollista, että Kiimingin mies saapuu puolustamaan pokaaliaan myös ensi vuonna.

Ammattiopisto läpäisi testin

Uusi kisapaikka ja varsin kokematon kisaorganisaatio selvisi kisojen järjestämisestä päällisin puolin hienosti, mutta paljon jäi myös parannettavaa, jotta unelma omista arvokisoista voisi totetua. Ammattiopistolla näyttäisi kuitenkin olevan hienot puitteet isompienkin kisojen järjestämiseen. Esiintymislava nostaa urheilijat tapahtumien keskipisteeksi ja äänentoisto ja videotykki ovat modernissa hallissa huippuluokkaa. Virheistä opitaan ja kokemusta kartutetaan. Ensi vuonna power-cupista käydään vielä kovempi taisto!